torstai 6. kesäkuuta 2013

Mikä on Projekti 13 (Project XIII)? Osa 2/5

Skype, Facebook – ilmaisia?


Projekti 13 (P13) on kehitysalusta, jota käytetään siihen, että sen kautta liikuteltavat tiedot ovat salattuja eikä niitä pystytä tallentamaan eikä käyttämään ilman lupaamme profilointiin, jonka avulla voidaan selvittää se, mitä hankimme, mitä teemme, keitä tunnemme, mistä keskustelemme. Tätä tiedonkeruuta tekevät tällä hetkellä paljon käytetyt sovellukset kuten Google, Skype, Facebook ja monet muut sosiaalista mediaa hyödyntävät palvelut. Ne pyrkivät keräämään niin paljon tietoa meistä kuin vain mahdollista ja myyvät sen kaikille niille, jotka ovat valmiita maksamaan siitä. Oletko koskaan ihmetellyt kuinka em. sovellusten kehittäjät voivat olla miljardöörejä, mutta silti heidän palvelunsa ovat käyttäjille ilmaisia? Tai sitä, mistä kummasta roskapostittajat saavat käyttöönsä niin paljon sähköpostiosoitteita?

Kehitysalustan päälle rakennetaan parhaillaan edellisiä korvaavia sovelluksia ihmisten väliseen kommunikointiin. Erona on se, että kukin meistä voi päättää, mitä tietoa jakaa, kehen luottaa ja kuinka paljon henkilökohtaisen tietomme levittämisessä. Toisin kuin FB:ssä tai Skypessä, P13:n palvelimille ei tallennu tietoa kuin lyhyeksi aikaa. Se tieto leviää, salattuna, verkon muihin laitteisiin, joista se on saatavissa, mutta vain niille, joilla on siihen pääsy. Esim. omassa ystäväverkostossasi tieto, vaikkapa jakamasi valokuva, säilyy, mutta vain niin kauan kuin itse haluat sen säilyvän. Jokainen meistä voi itse päättää, kuinka kauan haluaa jonkun tiedon olevan jaettua. Kun tiedon, vaikkapa valokuvan, poistaa, sen saa häviämään kaikkialta verkosta samalla kertaa. Enää ei siis ole pelkoa siitä, että vaikkapa jokin harkitsemattomasti jaettu valokuva itsestämme vainoaisi meitä vielä vuosien päästä aiheuttaen sosiaalista tai muuta haittaa.

Tekniikka itsessään ei ole mitään uutta Projekti 13:ssa. Käytössä ovat useakerroksiset, tunnetut salausalgoritmit ja salatut tiedonvälitysmenetelmät, joten tietoa ei pysty myöskään helposti avaamaan samalla tavalla kuin nykyisissä järjestelmissä. Koska tietoa ei yritetä saada parhaiten maksavien yritysten, mainostajien tai "viranomaisten" käyttöön, ei myöskään ole tarvetta suurelle määrälle palvelimia, joiden päätehtävänä olisi louhia tietoa kaupallisiin tarkoituksiin. Ja koska tieto jakaantuu osin yksittäisten käyttäjienkin välillä, Internetin hyvät puolet voidaan ottaa avuksi. Internetin rakenne takaa sen, että tieto pystyy kulkemaan useampaa reittiä pitkin, jolloin se kestää häiriöitä paremmin kuin vain yhtä reittiä kulkeva tieto. Kokeneemmille tietokoneenkäyttäjille P13 tarjoaa myös mahdollisuuden tarjota verkoston käyttöön heidän omaa kiintolevytilaansa korvausta vastaan.

Tietoihin näissä Projekti 13:n palveluissa pääsee alusta alkaen lähes kaikilla tietokoneilla. Vain Linux-pohjaisten tietokoneiden käyttöä ei tueta - siis aluksi. Tuntien Avoimen lähdekoodin käyttäjien yhteisöä kestää tuskin pitkääkään aikaa, kun näillekin löytyvät omat sovellukset. Siihen asti niissä toimivat kyllä erilaiset virtuaaliratkaisut. Lisäksi tulevat useimmat älypuhelimet, iPadit ja iPodit. Androidia käyttävien puhelimien ongelma on se, että käyttöjärjestelmästä löytyy yli 40 erilaista versiota, joten niille sopivat sovellukset ilmestyvät ehkä n. kuukausi ensimmäisestä julkaisusta.

Kustannukset, jotka em. hittisovelluksissa (FB, Skype) eivät ole läpinäkyviä, tulevat P13:ssa olemaan täysin läpinäkyviä. Ihmisiä pyydetään tukemaan jatkokehitystä joko suoraan dollarilla kuukaudessa, tai suuremmalla summalla näin alkuunsa, tai lahjoittamalla rahaa joidenkin sellaisten ihmisten hyväksi, joilla ei itsellään ole vielä mahdollisuutta maksaa palvelusta.

Koska projekti on vain kehitysalusta, mikä tahansa yritys, yhteisö tai projekti pystyy käyttämään sen tarjoamia työkaluja luodakseen uudenlaisia ratkaisuja, esim. kielten erilaisen ulkoasun takia, tai kehittääkseen aivan uusia menetelmiä ihmisten väliseen kommunikointiin. Esimerkiksi nykyisiä laajemmat joukkorahoitusmenetelmät voisivat toimia tällaisen suojatun ja luotettavan palvelualustan päällä kansainvälisissä projekteissa. Tai ihmiset voivat luoda omia, täysin yksityisiä kommunikaatioverkostojaan, joissa he voivat jakaa vaikka kuinka arkaluontoisia asioita pelkäämättä, että ne vuotavat verkoston ulkopuolelle järjestelmän salaamattomuuden tai turvattomuuden takia. Näinhän käy tällä hetkellä em. SoMe-sovelluksissa, Internetissä yleensä, puhelinliikenteessä – kaikkia niitä monitoroidaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.